Atashimi

Atashimi

Çfarë është atashimi?

Atashimi është formimi i një lidhje emocionale të qëndrueshme midis nënёs dhe fëmijës.Kjo lidhje emocionale fillon të zhvillohet që prej ditëve të para pas lindjes.dhe është lidhja më jetike që përjeton njeriu në jetën e tij. 

 

Si të kemi një atashim të mirë me fëmijën?

Për të pasur një atashim sa më të mirë me fëmijën, nëna, babai apo kujdestarë të tjerë kryesorë të fëmijës duhet të shfaqin pa ndërprerje ndjenjat ndërtuese si: dashuria, durimi dhe përgjigjshmëria ndaj fëmijës.

 • Të shpenzojnë sa më shumë kohë me fëmijën. Është e rëndësishme për fëmijën që ta shohë dhe ta ketë pranë nënën, babain e tij, ai ka nevojë për siguri.
 • T’i sigurojnë fëmijës përkujdesje fizike duke filluar që me ushqyerjen (ushqyerja me gji është shumë e rëndësishme për atashimin) e deri tek ndërrimi i pelenave.
 • Të komunikojnë dhe të stimulojnë fëmijën nëpërmjet të folurit, tonit të zërit, mimikës së fytyrës (sidomos buzëqeshjes), lojërave të ndryshme, prekjes dhe ledhatimit, etj.
 • T’iu përgjigjen në kohë dhe me sasinë e duhur plotësimit të nevojave të fëmijës (ndërrimi, larja, ushqyerja, ledhatimi, komunikimi, qetësimi nga të qarat, etj), sepse kështu fëmija fiton sigurinë se dikush është atje për t’u përkujdesur për të dhe do të shfaqë atashim të sigurt në të ardhmen.

 

Si ndikon atashimi tek fëmijët?

Atashimi ndikon në zhvillimin social-emocional tek fëmijët. Fëmijët që kanë një lidhje të ngushtë me kujdestarët e tyre që në foshnjëri janë më të mirë me kohën në këto fusha

 • Siguri tek bashkëmoshatarët dhe të rriturit e tjerë
 • Vetëbesim,
 • Pavarësi dhe autonomi
 • Aftësi për të menaxhuar impulset dhe ndjenjat
 • Shoqëri afatgjata dhe marrëdhënie të sukseshme në të ardhmen
 • Besim, intimitet dhe afeksion
 • Empati, dhembshuri dhe ndërgjegje
 • Sukses akademik në shkollë
 • Promovim i atashimit të sigurt tek fëmijet e tyre kur ata të rriten.

 

Fëmijët të cilët nuk kanë arritur të kenë një atashim të mirë janë të prirur të kenë vështirësi në këto fusha:

Shumë nga këta fëmijë shfaqin probleme në adoleshencë si: vetvlerësimi i ulët, pasiguri, vështirësi në ndërtimin e marrëdhënieve shoqërore, përdorimin i drogës dhe alkoolit në adoleshencë, shtatëzani të hershme, shfaqjen e sjelljeve kriminale, etj

 

 

 

Ndaj prindërit duhet të jenë gjithmonë të kujdesshëm, të përgjigjshëm dhe të dashur me fëmijët që në moshën e foshnjërisë dhe fëmijërisë së hershme, që fëmijët e tyre të jenë më të sigurtë e më me vetvlerësim në të ardhmen.

13 thoughts on “Atashimi

 1. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat analysis on this. And he actually bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you mind updating your weblog with more particulars? It’s extremely useful for me. Large thumb up for this blog publish!

 2. Could you send me an application form? famciclovir vs valacyclovir zoster Lawyers for William Morris Endeavor Entertainment asserted in court papers filed Tuesday in Manhattan Supreme Court that it has represented Rivera since 1985, and that its last contract with the mustached newsman, signed in 2009, required him to pay WMEE 10% of his gross annual compensation from his employer, Fox News.

 3. I have seen that wise real estate agents all over the place are starting to warm up to FSBO Advertising and marketing. They are seeing that it’s more than simply placing a sign in the front area. It’s really pertaining to building relationships with these retailers who at some point will become consumers. So, after you give your time and effort to aiding these vendors go it alone : the “Law of Reciprocity” kicks in. Thanks for your blog post.

 4. I have noticed that over the course of creating a relationship with real estate managers, you’ll be able to get them to understand that, in every single real estate exchange, a commission is paid. All things considered, FSBO sellers will not “save” the percentage. Rather, they try to win the commission by doing the agent’s occupation. In doing so, they expend their money in addition to time to carry out, as best they could, the responsibilities of an adviser. Those duties include getting known the home by way of marketing, representing the home to prospective buyers, building a sense of buyer desperation in order to trigger an offer, preparing home inspections, managing qualification inspections with the mortgage lender, supervising repairs, and facilitating the closing.

 5. I have observed that in old digital cameras, extraordinary sensors help to target automatically. The sensors of some video cameras change in in the area of contrast, while others employ a beam associated with infra-red (IR) light, particularly in low lumination. Higher specs cameras at times use a blend of both methods and could have Face Priority AF where the photographic camera can ‘See’ a face while keeping focused only on that. Thank you for sharing your ideas on this weblog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.